wtorek, 29 września 2015

Bajki nie dla dzieci.. Sinobrody.




  Znacie bajkę o Sinobrodym… ja nie znałam. Już wspominałam, że bardzo lubię czytać synkowi bajki na dobranoc. Ostatnio przerabiamy wielką książkę z bajkami czytając wszystkie opowieści, jakie tam się znajdują i zachwycając się ilustracjami. Dotarliśmy do bajki pod tytułem „Sinobrody” I chyba dobrze, że nie poznałam jej jako dziecko 
bo mogłabym nie spać po nocach. W naszej księdze główny bohater owdowiał kilkakrotnie, i właśnie przybyła na zamek jego kolejna żona. 


Mąż musiał wyjechać, a ona miała pilnować zamku tylko nie wchodzić do jednej z komnat. Jednak nie wytrzymała (kobieta :P) i weszła… ale właśnie w tym momencie przestałam głośno czytać.  Okazało się bowiem, że w tej komnacie są zaduszone zwłoki wszystkich byłych żon. Klucz, którym otworzyła komnatę zyskał ślady krwi, których nie można było usunąć. Mąż wrócił i zorientował się, że żona zna jego tajemnice, więc złapał ją za włosy 
i przyłożył nóż do szyi.. Tak, tak nadal jesteśmy w trakcie bajki. 


   Przeczytaliśmy już większość bajek i do tej pory nie miałam jakiś większych zastrzeżeń. Ale pierwszy raz czytając dziecku nie wiedziałam jak wybrnąć.. jak wytłumaczyć, jak ewentualnie zmienić słowa, aby sens został omijając takie sceny. 

  Zastanawia mnie czy są rodzice, którzy czytają dzieciom takie bajki?  

sobota, 26 września 2015

Dzieci gotują czyli kuchnia pełna przygód.




  Lubię książki kucharskie zwłaszcza jak są zaopatrzone w piękne ilustracje. Ta książka ma takowe, ale to co mnie urzekło to wstęp :  

„(…) Potrawy wymyśla… kuchenny skrzat Obieżyświat.
Nie wierzycie? Naprawdę! Myśleliście, że skrzaty nie istnieją? To nieprawda! Mieszkają w naszych domach. 
W spiżarni, kuchennej szafce albo za lodówka. Większość z nich to małe i pomocne, choć figlarne stworzenia. 
Nasz Obieżyświat tez do nich należy. I chociaż zdarza mu się zrobić dzieciom jakiegoś psikusa, to w kuchni jest niezastąpiony. Niebawem przekonacie się o tym sami. Tym bardziej, że… większość przepisów Obieżyświat osobiście spisał i wypróbował. A zbierał je przez trzysta dwadzieścia siedem lat!(…)”


Autor:                 Mariola Jarocka
Wydawnictwo:   Olesiejuk  Sp. z o.o.
Oprawa:             miękka
Ilość stron:         176




Przepisy są raczej proste, chociaż to zależy od tego ile dziecko już potrafi. Tak czy siak uważam, że gotowanie powinno się odbywać pod okiem dorosłego.. przynajmniej do pewnego momentu. 



Pod hasłem „warto wiedzieć” pojawiają się różne informacje (ciekawostki).
 

Książka jest podzielona na cztery części:

Coś dla początkujących.
Szybkie i sycące przekąski na duży głód.
Kuchnia polska na co dzień i na święta.
Kuchnia naszych sąsiadów i z dalekich stron.


  Lubię czerpać inspiracje z książek kucharskich i myślę, że z tej też można. Jest kolorowa, przyciąga uwagę dziecka i ten skrzat  (trochę magii w kuchni). 
  Myślę, że uda nam się wykorzystać niejeden przepis, chociaż moje dziecko stara się mnie przekonać żeby zrobić wszystko.. oczywiście naraz. :)


środa, 23 września 2015

Truskawki.



Truskawki


  Uwielbiam te owoce pod każdą postacią. Dodaje do ciasta, deserów, robię koktajle, kompot i w pierogach
 też je można u mnie znaleźć. Zajadam same, z bitą śmietaną lub polane czekoladą. Część mrożę i wyciągam
 jak już sezon się całkowicie skończy.  

  Oczywiście najlepiej jeść świeże i dobrze jak są od sprawdzonego dostawcy. Najlepszym dostawcą owoców
 i warzyw u mnie jest rodzina. Dopiero jak się kończą zapasy to szukam innych źródeł :)

100 gr truskawek zawiera tylko 28 kcal.

Zawierają:
  •     witaminy C
  •     sporo witamin z grupy B
  •     także A i E
  •     żelazo
  •    wapń
  •    fosfor.


Właściwości:
  •    obniżają poziom złego cholesterolu
  •     utrudniają wchłanianie tłuszczu
  •     pobudzają pracę jelit (pektyny)
  •     kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii.
  •    są żółciopędne, więc stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego.
  •    są moczopędne (wspomagają pracę nerek)


   Truskawek nie powinno się długo moczyć w wodzie. Najlepiej opłukać i dopiero przed podaniem oderwać szypułki (to dzięki nim truskawki dłużej są świeże).


Lubicie truskawki ? Co z nich przyrządzacie?


Informacje zaczerpnięte ze strony : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/truskawki-dobre-dla-zdrowia-i-urody-jakie-witaminy-mineraly-zawieraja-_36662.html