niedziela, 26 czerwca 2016

Chłodne ptasie mleczko na ciepłe dni.




Składniki:

  • Ok. 200 gr pokruszonych ciastek  
  • ½ kostki masła
  • 2-3 łyżki kakao

Masa (ptasie mleczko):

  • Ok. 170 ml mleka zagęszczonego
  • Galaretka

Na wierzch:

  • Galaretka
  • Posypka śnieżynki


Pokruszone ciastka mieszamy z roztopionym masłem i kakao. Wykładamy na dno formy, ugniatamy i wkładamy do lodówki.



Galaretkę ( ja użyłam frugo żeby uzyskać ten niebieski kolor) rozpuszczamy w ok. 200-250 ml gorącej wody. 


Mleko zagęszczone miksujemy i do spienionego dolewamy po trochu wystudzoną galaretkę.
Gotową masę przelewamy do formy i znowu do lodówki.


Rozpuszczamy ostatnią galaretkę i wystudzoną wylewamy do formy dodając śnieżynki (lub nie jak ktoś nie lubi ;) )




 Schładzamy znowu w lodówce aż galaretka się zetnie i gotowe :)




23 komentarze:

  1. Takim smerfiastym ciastem to mnie masz! No cudnie wygląda, a jak to sernik na zimno, pewnie też świetnie smakuje! Nic tylko się opychać <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że się trochę opychałam ;)

      Usuń
  2. Nie przepadam za bardzo za ciastem z galaretką, ale Twoje wygląda bardzo ładnie i kusząco.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za bardzo za ciastem z galaretką, ale Twoje wygląda bardzo ładnie i kusząco.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :) szybko i smacznie i najważniejsze łatwo, co u mnie jest priorytetem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobne tylko z bananami😊 idealne na ciepłe dni 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda wspaniale. Aż mam ochotę popędzić do kuchni i zrobić na dzisiejszy deser. Tylko skladniki dokupię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale wygląda dostojnie i pysznie;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Właśnie takie skojarzenia budził w domu ;)

      Usuń
  9. Wygląda bajecznie, aż mi slinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda nieziemsko! Ja zamiast mleka skondensowanego daję jogurt grecki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię tę niebieską galaretkę, bo jest bardzo efektowna. Do tej pory używałam jej do deserów w szklance (bita śmietana, przekładana owocem, galaretką czekoladą a tu takie fajne zastosowanie. Dzięki, "kradnę" przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Arcydzieło to mało powiedziane ☺☺☺☺

    OdpowiedzUsuń