środa, 9 marca 2016

Troszkę inne ciasto drożdżowe z rodzynkami.



  Przygotowanie klasycznego ciasta drożdżowego wymaga chwili czasu. Przepis na to ciasto jest łatwy, chociaż może nie tak szybki, bo wymaga żeby go zostawić na dwie godziny w spokoju ;).

Składniki:

  • Szklanka letniego mleka
  • 8dkg drożdży
  • ¾ szklanki cukru
  • Cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 4,5 szklanki mąki
  • Rodzynki

Przygotowuje się prosto: letnie mleko wlewamy do misy. Wkruszamy do niego drożdże i dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i olej. Delikatnie łączymy wszystkie składniki mieszając je. Na koniec przesiewamy na to wszystko mąkę i zostawiamy ;). Nie mieszamy z mąką!
 Tak przygotowane ciasto odstawiamy na dwie godziny i przykrywamy ścierką. 


Przygotowujemy foremki smarując masłem i posypując mąką. Ja użyłam dwóch wielkości 12/23.
Po tym czasie (2h) dodaje rodzynki (lub nie jak ktoś nie lubi) mieszam drewnianą łyżką żeby składniki połączyły się z mąką i przekładam do foremek. 


Pozostawiam tak chwilę, a w między czasie nagrzewam piekarnik do 180 °,piekę ok. 35 min. 





38 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Bardzo lubię ciasta drożdżowe i bardzo chętnie wykorzystam przepis :)
    anonimoowax.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka narobiłaś, uwielbiam ciasto drożdżwe
    często pokrojone smaruję jeszcze sobie masłem

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie ;) chciałabym umieć tak gotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za ciastami z rodzynkami, ale Twoje wygląda smacznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dzieci uwielbiają rodzynki.. czasem dostają zamiast słodyczy ;) więc ja tez często je dodaje.

      Usuń
  5. Nie przepadam za ciastami z rodzynkami, ale Twoje wygląda smacznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dzięki, zaglądne do Ciebie :) pozdrawiam

      Usuń
  7. Ostatnio często sięgam po drożdże, co chwilę piekę jakieś rogaliki albo pizzę :) Za rodzynkami jednak nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej wykorzystuje do pizzy albo racuchów :)

      Usuń
  8. rzeczywiście ciasto drożdżowe inaczej. wygląda pysznie, tyle że u mnie musiałoby być bez rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to z rodzynkami już jest.. u mnie większość lubi więc dodaje ;)

      Usuń
  9. wygląda pysznie i pachnąco:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja mam zawsze problem z drożdżowym ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  11. To taki drożdżowy, keksik;)
    Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto drożdżowe, rodzynki. Moje dziecię jednak póki co nastawione jest sceptycznie do drożdżowych produktów. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też.. :) moje dzieciaki na szczęście też ;) chociaż to czasem zależy od ich nastroju..

      Usuń
  13. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i pewnie tak smakuje. Chętnie skorzystam z przepisu ;)
    Pozdrawiam-D.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj mam szaloną ochotę na słodkie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie muszę spróbować :D
    Może wspólna obserwacja ?:)
    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda tak zachęcająco i pysznie, że podkradam przepis :))))

    OdpowiedzUsuń