wtorek, 29 grudnia 2015

Ciasto z mąki kukurydzianej.






Mąkę kukurydzianą użyłam w słodkich wypiekach pierwszy raz i możliwe, że nie ostatni, bo dzieciom posmakowało. Dla mnie to ciasto o jednocześnie zbitej i kruchej(delikatnej) konsystencji. 
 Efekt zaciekawił mnie na tyle, że chętnie poeksperymentuje jeszcze z tą mąką.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ewentualnie:
  • Rodzynki, lukier, polewa


Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy.

ubite białka

 Żółtka ucieramy z cukrem

żółtka z cukrem

 i wsypujemy mąkę kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. 

mąka kukurydziana

mali pomocnicy

Wlewamy sok pomarańczowy, olej i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.



 Ubite białka dodajemy na końcu i delikatnie łączymy z ciastem. 


Ja podzieliłam masę na dwie części. Przygotowałam dwie formy w rozmiarze 23/12. Smarujemy je masłem i posypujemy bułką tartą. Do pierwszej wlałam porcję ciasta. Do drugiej części dodałam rodzynki i przełożyłam do drugiej formy.


 Ciasta wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° i pieczemy ok. 45 min. 

ciasto z mąki kukurydzianej

ciasto z mąki kukurydzianej

Po ostudzeniu jedno z ciast polałam polewą czekoladową, a drugie lukrem i posypałam skórką pomarańczową. 

ciasto z mąki kukurydzianej

ciasto z mąki kukurydzianej

Do dekoracji użyłam śnieżynek cukrowych.

śnieżynki cukrowe Dr.Oetker

ciasto z mąki kukurydzianej

26 komentarzy:

  1. Świetne :) WW sam raz na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam! super wygląda i pewnie jest pyszne to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdybym nie była tak przejedzona, to bym upiekła
    lubie proste i szybkie w wykonaniu ciacha
    a na mące kukurydzianej jeszcze nic nie piekłam
    ma fantastyczny kolor

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to właśnie pierwsze (eksperymentalne ;)) ciasto z tą mąką :)

      Usuń
  4. maka kukurydziana zawsze daje piekny kolor

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę je wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łatwe, szybkie i nawet z małymi pomocnikami się udało ;)

      Usuń
  6. ja chyba z tą mąką jeszcze nie miałam nic wspólnego, chyba się musimy poznać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam :) Przeglądając blogi znalazłam się u Ciebie :)

    Obserwuję i w wolnej chwili zapraszam do siebie na bloga

    http://evikomentuje.blogspot.com

    Zycze szczęśliwego Nowego Roku !!

    Powodzenia w życiu oraz blogowaniu :)

    Pozdrawiam Evi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku :), ja też zaglądam do Ciebie ;)

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Normalnie aż przez ekran laptopa czuć te zapachy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wypróbować :) Z mąką kukurydzianą jeszcze nie robiłam, ale wygląda przepysznie :)
    http://cosmeticsreviewsblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie, nigdy nie jadłam takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie proste przepisy na smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wyszło pyszne.Zrobiłam w "'keksówce".Ma piękny kolor,smakuje wybornie.Teraz będę częściej piekła np.z maki właśnie kukurydzianej.
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzięki za przepis! Właśnie zastanawiałam się czy użycie mąki kukurydzianej https://melvit.pl/maka-kukurydziana-1-kg/ do ciasta to będzie dobry pomysł, bo zazwyczaj stawiam na pszenną, ewentualnie tortową, ale skoro Tobie wyszło, to też spróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń