300 g mąki pszennej
Szklanka kefiru (dałam kefir bo akurat miałam ;) ale zdecydowanie lepsze wychodzi z maślanką)
½ szklanka cukru pudru
1/3 kostki masła
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
Łyżka startej skórki cytrynowej
Szczypta soli
Sos cytrynowy do polania muffinek
Sok z ½ cytryny
Ok. 5 łyżek cukru pudru
Suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól i
skórka z cytryny) mieszamy w jednej misce.
Roztapiamy i schładzamy masło. W drugiej misce łączymy mokre
składniki (kefir, schłodzone masło, jajka,
sok z cytryny).
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Porcje ciasta wkładamy do formy z papilotkami. Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.
sok z cytryny).
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Porcje ciasta wkładamy do formy z papilotkami. Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.
Uwielbiam dodatek cytrusów w słodyczach, zawsze są miłym przełamaniem dla ich słodyczy. :-) Wyglądają pysznie, akurat w wypiekach wariant cytryn zawsze się sprawdza.
OdpowiedzUsuńKocham cytrusy i kocham słodycze więc takie połączenie na 100% przypadłoby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babeczki , niewazne jakie <3 Chetnie wyprobuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuń:) ten przepis był trochę eksperymentalny, przez ten kefir ;)
UsuńZawsze mi smaka narobisz :) Wypróbuję przepis w sobotę.
OdpowiedzUsuń:) wypróbuj z maślanką, bo wychodzą delikatniejsze ;)
Usuńcytrynowych jeszcze nie robiła, za to bananowe extra!
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze bananowych nie robiłam :)
UsuńWyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńsmakowite! na bank zrobię !
OdpowiedzUsuńuwielbaim muffinki! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam robić muffinki :) najbardziej lubię kokosowe i czekoladowe
OdpowiedzUsuńBędę potrzebowała przepis na muffinki na urodziny synka, Twój wygląda ciekawie, może go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń