czwartek, 5 listopada 2015

Muffinki cytrynowe.



Muffinki cytrynowe

Składniki:
300 g mąki pszennej
Szklanka kefiru (dałam kefir bo akurat miałam ;) ale zdecydowanie lepsze wychodzi z maślanką)
½ szklanka cukru pudru
1/3 kostki masła
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
Łyżka startej skórki cytrynowej
Szczypta soli

Sos cytrynowy do polania muffinek
Sok z ½ cytryny
Ok. 5 łyżek cukru pudru

Suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórka z cytryny) mieszamy w jednej misce.
Roztapiamy i schładzamy masło. W drugiej misce łączymy mokre składniki (kefir, schłodzone masło, jajka,
sok z cytryny).


Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Porcje ciasta wkładamy do formy z papilotkami. Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.



Po ostygnięciu polewamy sosem cytrynowym (cukier mieszamy z sokiem).

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam dodatek cytrusów w słodyczach, zawsze są miłym przełamaniem dla ich słodyczy. :-) Wyglądają pysznie, akurat w wypiekach wariant cytryn zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham cytrusy i kocham słodycze więc takie połączenie na 100% przypadłoby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babeczki , niewazne jakie <3 Chetnie wyprobuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ten przepis był trochę eksperymentalny, przez ten kefir ;)

      Usuń
  4. Zawsze mi smaka narobisz :) Wypróbuję przepis w sobotę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) wypróbuj z maślanką, bo wychodzą delikatniejsze ;)

      Usuń
  5. cytrynowych jeszcze nie robiła, za to bananowe extra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jeszcze bananowych nie robiłam :)

      Usuń
  6. Uwielbiam robić muffinki :) najbardziej lubię kokosowe i czekoladowe

    OdpowiedzUsuń
  7. Będę potrzebowała przepis na muffinki na urodziny synka, Twój wygląda ciekawie, może go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń