sobota, 9 stycznia 2016

Ciasteczka z kleiku ryżowego.





Robiłam takie jak dzieci były małe, :) ale przy okazji porządków w kuchni odnalazła się paczka kleiku.. no to robimy ciasteczka.


1 pakowanie kleiku 160g
½ szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła
3 jajka
(można dodać wiórki kokosowe)
Marmolada

Kleik, cukier i proszek do pieczenia wysypujemy na stolnice. Dokładamy zimne masło, które kroimy nożem
 i dodajemy jajka.



Wyrabiamy wszystko razem, 


a z kawałków ciasta formujemy kulki, które spłaszczamy trochę na środku.


 Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


 Na środku każdego nakładamy marmoladę. 


Tak przygotowane ciastka wkładamy do piekarnika na ok. 20 min w temp 180 °.




21 komentarzy:

  1. Świetne :) Ciekawe czy wyszłyby z mąki żarnówki? Muszę coś zrobić z tymi zaparciami synka,a raczej z jego rozleniwionymi jelitami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle, że może wyjść tylko będą bardziej jak kruche ciacha :)

      Usuń
  2. Moja siostra kiedyś robiła te ciastka. Były przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już dawno ich nie robiłam.. ;) ale dzieciom smakowały tak, jak kiedyś :)

      Usuń
  3. Mniam, mniam, mniam, mniam, mniam! Jak możesz tak kusić?!

    OdpowiedzUsuń
  4. te ciacha mi się z dziecinstwem kojarzą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znajoma robi coś podobnego, ale bez marmolady
    Bardzo proste są te ciacha i smaczne

    OdpowiedzUsuń
  6. ijuuu kleik? bleah ;) ale ciasteczka wyglądają smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha ha ten kleik w ciastkach naprawdę nieźle smakuje :P

      Usuń
  7. ojeju ale smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale wyglądają! Zjadłabym choć jedno chętnie. :<

    OdpowiedzUsuń
  9. O takich cudach to ja jeszcze nie słyszałam. Przepis wypadałoby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam mniam mniam :) Obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają znakomicie! W życiu bym nie wpadła na to by zrobić takie ciacha z kleiku!

    OdpowiedzUsuń