środa, 23 września 2015

Truskawki.



Truskawki


  Uwielbiam te owoce pod każdą postacią. Dodaje do ciasta, deserów, robię koktajle, kompot i w pierogach
 też je można u mnie znaleźć. Zajadam same, z bitą śmietaną lub polane czekoladą. Część mrożę i wyciągam
 jak już sezon się całkowicie skończy.  

  Oczywiście najlepiej jeść świeże i dobrze jak są od sprawdzonego dostawcy. Najlepszym dostawcą owoców
 i warzyw u mnie jest rodzina. Dopiero jak się kończą zapasy to szukam innych źródeł :)

100 gr truskawek zawiera tylko 28 kcal.

Zawierają:
  •     witaminy C
  •     sporo witamin z grupy B
  •     także A i E
  •     żelazo
  •    wapń
  •    fosfor.


Właściwości:
  •    obniżają poziom złego cholesterolu
  •     utrudniają wchłanianie tłuszczu
  •     pobudzają pracę jelit (pektyny)
  •     kwasy organiczne regulują trawienie i przyśpieszają przemianę materii.
  •    są żółciopędne, więc stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego.
  •    są moczopędne (wspomagają pracę nerek)


   Truskawek nie powinno się długo moczyć w wodzie. Najlepiej opłukać i dopiero przed podaniem oderwać szypułki (to dzięki nim truskawki dłużej są świeże).


Lubicie truskawki ? Co z nich przyrządzacie?


Informacje zaczerpnięte ze strony : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/truskawki-dobre-dla-zdrowia-i-urody-jakie-witaminy-mineraly-zawieraja-_36662.html


8 komentarzy:

  1. Kocham truskawki. Kilka worków mam pomrożonych. Mroziłam też maliny i borówki. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny też mrożę :).. właśnie sobie zdałam sprawę, że jakoś mało borówek mam w zapasach ;)

      Usuń
  2. Ja mam mrożone truskawki, maliny, czereśnie i jagody! Nie wyobrażam sobie zimy bez nich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrożone tracą "to coś", teraz nie ma niestety sezonu a narobiłaś mi smaka.

    OdpowiedzUsuń
  4. kochana jak możesz o tej porze roku wstawiać zdjęcie truskawek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie dostałam porcje :D szklarniowe, pewnie ostatnie ;)

    OdpowiedzUsuń