Dość łatwe i szybkie do zrobienia ..zniknęły w równie
szybkim tempie :). Z
takiej ilości ciasta przygotowuje ok. 20 małych eklerów.
Ciasto:
1 szklanka wody
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
3-4 jajka
Krem (karpatka):
1 i ¼ szklanki mleka
7-8 dkg mąki pszennej (ok. 3/5 szkl)
2 jajka
½ szklanki cukru
Cukier waniliowy
5 dkg masła
Polewa czekoladowa
Ciasto:
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy masło.
Podgrzewamy aż
masło się roztopi. Wsypujemy mąkę i cały czas podgrzewając mieszamy aż masa
zgęstnieje (będzie odchodzić od ścianek).
Gdy ostygnie dodajemy jajka i mieszamy
aż masa będzie jednolita.
Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką lub szprycą
porcje ciasta.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) ok. 25 min (aż
się zrumienią).
Masa:
Mleko zagotowujemy z
cukrem waniliowym. Jajka z mąką i cukrem ucieramy i wlewamy do gotującego mleka
mieszając cały czas żeby masa się nie przypaliła. Gdy krem się zagotuje
odstawiamy, dodajemy masło i mieszamy aż masło się rozpuści i połączy z masą.
Opis przygotowania masy ze zdjęciami:
Gdy ostygną dzielimy każdego na pół i wypełniamy masą.
Na wierzchu polewamy czekolada i gotowe.
Nie wiem jak w smaku ale jeśli chodzi o wygląd to wyszły super
OdpowiedzUsuńwww.puffa.pl
Dziękuje :) Wydaje mi się, że smakowały lepiej niż wyglądały ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie i robię się głodna, a jest już późno :(
OdpowiedzUsuńKażda pora jest dobra na małe co nieco ;)
OdpowiedzUsuńIdealne! Mniam mniam pychotka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńo jak pysznie tu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
OdpowiedzUsuńomooommmmommm! mam ślinotok!
OdpowiedzUsuń