wtorek, 8 września 2015

Mini eklery.




Dość łatwe i szybkie do zrobienia ..zniknęły w równie szybkim tempie :). Z takiej ilości ciasta przygotowuje ok. 20 małych eklerów.

Ciasto:
1 szklanka wody
1/3 kostki masła
1 szklanka mąki
3-4 jajka

Krem (karpatka):
1 i ¼ szklanki mleka
7-8 dkg mąki pszennej (ok. 3/5 szkl)
2 jajka
½ szklanki cukru
Cukier waniliowy
5 dkg masła

 Polewa czekoladowa

Ciasto:
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy masło.


 Podgrzewamy aż masło się roztopi. Wsypujemy mąkę i cały czas podgrzewając mieszamy aż masa zgęstnieje (będzie odchodzić od ścianek). 


Gdy ostygnie dodajemy jajka i mieszamy aż masa będzie jednolita.


 Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżką lub szprycą porcje ciasta. 



Pieczemy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) ok. 25 min (aż się zrumienią). 



Masa:
 Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym. Jajka z mąką i cukrem ucieramy i wlewamy do gotującego mleka mieszając cały czas żeby masa się nie przypaliła. Gdy krem się zagotuje odstawiamy, dodajemy masło i mieszamy aż masło się rozpuści i połączy z masą.
Opis przygotowania masy ze zdjęciami:


Gdy ostygną dzielimy każdego na pół i wypełniamy masą. 



  Na wierzchu polewamy czekolada i gotowe.



9 komentarzy: