Ciasta na pewno wystarczy na 12 porcji lub więcej w
zależności od tego, jakie porcje nałożymy do foremek.
Biszkopt:
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
4 jajka
Krem (karpatka):
1 i ¼ szklanki mleka
7-8 dkg mąki pszennej (ok. 3/5 szkl)
2 jajka
½ szklanki cukru
Cukier waniliowy
5 dkg masła
Dekoracja:
Marmolada
Truskawki, porzeczki, czekoladowe serduszka
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu
cukier i miksujemy nadal. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy stopniowo
(nie na raz) przesianą przez sito mąkę i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto
przekładamy do formy na muffiny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Biszkopty trochę podrosną wiec musimy wziąć to pod uwagę wypełniając formy (1/2
wystarczy). Pieczemy w temp 180 stopni aż się zrumienią.
Krem:
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym.
Jajka z mąką i
cukrem ucieramy i wlewamy do gotującego mleka mieszając cały czas żeby masa się
nie przypaliła.
Gdy krem się zagotuje odstawiamy, dodajemy masło i mieszamy aż masło
się rozpuści i połączy z masą.
Z wystudzonych biszkoptów wycinam środki i smaruje
marmoladą.
Nakładam dekoratorem
do ciast (szprycą) wystudzoną masę i dekoruje owocami. Właściwie dekoracja
zależy od naszych upodobań,
bo równie dobrze mogą się na niej znaleźć inne owoce lub polewa.
bo równie dobrze mogą się na niej znaleźć inne owoce lub polewa.
Ale pysznie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje.. staram się, żeby to co zrobię chciało się jeść oczami :)
Usuń