poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Biszkopty jak muffinki z kremem.




Ciasta na pewno wystarczy na 12 porcji lub więcej w zależności od tego, jakie porcje nałożymy do foremek.

Biszkopt:
¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
4 jajka

Krem (karpatka):
1 i ¼ szklanki mleka
7-8 dkg mąki pszennej (ok. 3/5 szkl)
2 jajka
½ szklanki cukru
Cukier waniliowy
5 dkg masła

 Dekoracja:
Marmolada
Truskawki, porzeczki, czekoladowe serduszka

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po trochu cukier i miksujemy nadal. Dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy stopniowo (nie na raz) przesianą przez sito mąkę i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffiny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

 Biszkopty trochę podrosną wiec musimy wziąć to pod uwagę wypełniając formy (1/2 wystarczy). Pieczemy w temp 180 stopni aż się zrumienią. 

Krem:
Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym.

 Jajka z mąką i cukrem ucieramy i wlewamy do gotującego mleka mieszając cały czas żeby masa się nie przypaliła. 

Gdy krem się zagotuje odstawiamy, dodajemy masło i mieszamy aż masło się rozpuści i połączy z masą. 


Z wystudzonych biszkoptów wycinam środki i smaruje marmoladą.

 Nakładam dekoratorem do ciast (szprycą) wystudzoną masę i dekoruje owocami. Właściwie dekoracja zależy od naszych upodobań,
bo równie dobrze mogą się na niej znaleźć inne owoce lub polewa.



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje.. staram się, żeby to co zrobię chciało się jeść oczami :)

      Usuń